Vitamine D kopen

Test in een paar tellen welke vitamines je nodig hebt…

Z

Voor iedereen

Z

Specifiek voor jouw wensen

Z

Op basis van leeftijd, gewicht en leefstijl

Z

Super snel de beste resultaten behalen

Home » Vitamines » Vitamine D

Welke vitamine D moet je kopen?

Welke vitamine D je moet kopen hangt af van je levensstijl, eetgewoonte, dieet, gezondheid en leeftijd. Als je bijvoorbeeld elke dag tussen de 15 en 30 minuten zonlicht krijgt, dan is een supplement niet altijd nodig. Maar krijg je niet voldoende zon, ben je ouder dan 50, zwanger, of heb je een donkere huidskleur? Dan kan vitamine D kopen heel verstandig zijn.

Dit geldt ook voor wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, maar let er dan wel op dat je vitamine D2 koopt, want dat is plantaardig en vitamine D3 dierlijk.

vitamine d

Wat zijn vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft voor sterke botten en een goed werkend immuunsysteem. Je krijgt het vooral door zonlicht, maar ook uit voeding zoals vette vis en eieren. Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium goed opneemt, wat essentieel is voor je botten en tanden. Het komt in twee vormen: D2 (uit planten) en D3 (uit dierlijke producten en de zon). Als je niet genoeg zonlicht krijgt of geen vis eet, kan een supplement helpen om je vitamine D-niveau op peil te houden en je gezond te blijven voelen.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D krijg je niet alleen via de zon, maar ook uit je voeding, al is het best een uitdaging om er genoeg van binnen te krijgen. Er zijn twee soorten vitamine D: D2 en D3, en die zitten in verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees en vis. Helaas zit het niet in groente en fruit. Als je vegan bent, kan het daarom belangrijk zijn om niet te kiezen voor vitamine D3, maar voor D2. Ook kan dit een reden zijn om het vooral in de winter, als je minder zonlicht krijgt, een supplement te nemen.

Kortom, als je je vitamine D uit je voeding wilt halen, focus dan op vette vis en paddenstoelen voor D3 en D2. En als je geen vis of vlees eet, is het slim om wat vaker paddenstoelen te eten of zelfs een supplement te overwegen om geen tekort op te bouwen.

Waar zit vitamine D3 in?

Vitamine D3 (cholecalciferol) is de vorm die je lichaam het beste kan opnemen en komt vooral uit dierlijke producten. Vis is de absolute topper als het gaat om vitamine D3. Vooral vette vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan D3. Een portie zalm kan je zomaar de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geven! Ook eieren, vooral de dooier, en lever bevatten vitamine D3. Verder vind je het in kleine hoeveelheden in zuivelproducten en sommige vleeswaren, maar het blijft vooral die vette vis waar je het meeste uit haalt.

Waar zit vitamine D2 in?

Vitamine D2 (ergocalciferol) daarentegen komt uit planten en schimmels. Dit vind je in paddenstoelen, vooral als ze in de zon zijn gegroeid of onder een UV-lamp zijn gedroogd. Shiitake en champignons zijn goede opties als je wat extra vitamine D2 wilt binnenkrijgen. Maar eerlijk is eerlijk, vitamine D2 is minder krachtig dan D3 en je hebt er vaak meer van nodig om hetzelfde effect te krijgen.

vitamine d kopen

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is goed voor heel veel dingen op gebied van je gezondheid, de bekendste voordelen voor je gezondheid van vitamine D zijn:

  • Verbetert opname calcium voor sterkere botten en tanden
  • Zorgt voor sterkere spieren
  • Is goed voor je humeur
  • Voorkomt bloedstolling
  • Reguleert de bloeddruk

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk een beetje een supervitamine, en niet alleen omdat het met de zon te maken heeft. Het speelt een grote rol in je algehele gezondheid, vooral als het gaat om je botten en je immuunsysteem. Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium goed kan opnemen, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Zonder genoeg vitamine D kun je botten krijgen die zwakker zijn, wat op de lange termijn voor problemen kan zorgen, zoals osteoporose.

Maar dat is nog niet alles. Vitamine D is ook een boost voor je immuunsysteem. Het helpt je lichaam om infecties beter te bestrijden, wat vooral in de winter handig is als de griep en verkoudheid om de hoek liggen. Sommige studies suggereren zelfs dat vitamine D kan helpen om je stemming te verbeteren, en daarom wordt het wel eens de “zonnevitamine” genoemd. Als je vaak moe bent of een winterdipje hebt, kan een tekort aan vitamine D daar wel eens de oorzaak van zijn.

En ja, de beste bron is natuurlijk de zon, maar in de winter of als je veel binnen zit, kan een supplement handig zijn om je levels op peil te houden.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D?

Eigenlijk geeft vitamine D niet zo snel bijwerkingen. Maar als je overdreven veel vitamine D inneemt, kan dat leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, zwakte, en in ernstige gevallen, nierstenen of kalkafzettingen in je bloedvaten. Dit gebeurt meestal alleen als je lange tijd veel te hoge doseringen neemt. Als je gewoon de aanbevolen hoeveelheid volgt, hoef je je geen zorgen te maken.

Wat zijn de symptomen van een tekort?

Een tekort aan vitamine D kan je lichaam flink in de war schoppen. Symptomen van een vitamine D tekort zijn dat je je moe en lusteloos voelt, en spierpijn of zwakke botten krijgt, wat je meer vatbaar maakt voor breuken. Ook kun je sneller last krijgen van sombere gevoelens of zelfs depressie. Sommige mensen krijgen ook vaker verkoudheden of infecties omdat hun immuunsysteem minder goed werkt. 

Hoeveel vitamine D per dag mag je innemen?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D verschilt een beetje, maar voor de meeste mensen is 1000 tot 2000 IE (Internationale Eenheden) per dag prima. Dit houdt je op een gezond niveau, vooral als je weinig zon krijgt. Als je ouder bent, zwanger bent, of een donkerdere huid hebt, kan je misschien wat meer nodig hebben. Maar pas op met hogere doseringen, want te veel vitamine D kan schadelijk zijn. De bovengrens ligt meestal rond de 4000 IE per dag, maar dat is echt het maximum.

Wanneer moet je vitamine D innemen?

Vitamine D kun je het beste innemen tijdens of direct na een maaltijd, vooral eentje die wat vet bevat, zoals avocado, noten, of een boterham met kaas. Dit komt omdat vitamine D in vet oplosbaar is, wat betekent dat je lichaam het beter opneemt als er wat vet in je maag zit. Het maakt niet echt uit of je het ’s ochtends, ’s middags, of ’s avonds neemt, zolang je het maar combineert met eten. Als je een supplement slikt, probeer dan elke dag rond hetzelfde tijdstip te nemen, zodat je het niet vergeet.