Foliumzuur kopen

Koop hier de beste foliumzuur die jouw lichaam nodig heeft…

Zo kies je

Binnen een paar tellen weet je welke je moet hebben…

Z

Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden

Z

Gratis bezorging in Nederland

Z

Gratis retrourneren

Home » Voedingssupplementen » Foliumzuur

Wat doet foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in je lichaam. Je lichaam maakt het niet zelf aan, dus je moet het binnenkrijgen via voeding of supplementen. Foliumzuur is eigenlijk de synthetische vorm van folaat, wat je vindt in bijvoorbeeld bladgroenten, peulvruchten en citrusvruchten. 

Foliumzuur kopen doet veel voor je lichaam en is goed voor je:

  • Als je zwanger wil worden
  • Tijdens zwangerschap
  • Aanmaak rode bloedcellen
  • Cellen
  • Hart
  • Gezonde huid
  • Vruchtbaarheid
foliumzuur

Foliumzuur en de aanmaak van rode bloedcellen

Eerst en vooral is foliumzuur essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze kleine cellen zijn de taxi’s van je lichaam: ze vervoeren zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam. Zonder genoeg foliumzuur kan dit proces in de soep lopen, en dat kan leiden tot bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Dus als je je vaak slap voelt, kan het zomaar zijn dat je wat extra foliumzuur kunt gebruiken.

Zwangerschap en foliumzuur: een match made in heaven

Als er één moment is waarop foliumzuur echt onmisbaar is, dan is het wel tijdens de zwangerschap. Het helpt namelijk bij de ontwikkeling van de neurale buis van de baby, wat later de hersenen en het ruggenmerg wordt. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen zoals spina bifida. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om foliumzuursupplementen te nemen, meestal al voordat ze zwanger worden.

Foliumzuur voor je DNA en celgroei

Foliumzuur speelt ook een cruciale rol in de aanmaak en het herstel van DNA. Elke keer dat je lichaam nieuwe cellen aanmaakt – wat constant gebeurt – is DNA nodig. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van wondjes of het laten groeien van je haar. Zonder foliumzuur kan dit proces vertraagd raken, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Foliumzuur en je hersenen

Wist je dat foliumzuur ook goed is voor je hersenen? Het helpt bij het verminderen van het risico op depressie en cognitieve achteruitgang. Sommige studies suggereren zelfs dat een tekort aan foliumzuur het risico op Alzheimer kan verhogen. Daarnaast draagt het bij aan een betere concentratie en geheugen. Dus als je vaak last hebt van “hoofd in de wolken”, kan het geen kwaad om je foliumzuurlevels eens te checken.

Foliumzuur en hartgezondheid

Je hart vaart ook wel bij voldoende foliumzuur. Het helpt namelijk om het aminozuur homocysteïne in je bloed op peil te houden. Te veel homocysteïne kan schade veroorzaken aan je bloedvaten en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Foliumzuur werkt samen met andere B-vitamines om dit onder controle te houden. Een goede reden om wat extra groente op je bord te scheppen, toch?

Foliumzuur voor een gezonde huid

Een minder bekend voordeel van foliumzuur is dat het bijdraagt aan een gezonde huid. Omdat het betrokken is bij celvernieuwing, kan het helpen bij het herstellen van beschadigde huid en het verminderen van tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes en rimpels. Combineer dat met een goede huidverzorgingsroutine, en je zit gebakken!

Foliumzuur en vruchtbaarheid

Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij foliumzuur als het gaat om vruchtbaarheid. Bij vrouwen bevordert het een gezonde eisprong, en bij mannen kan het de kwaliteit van het sperma verbeteren. Als je dus een kinderwens hebt, is het slim om extra op je foliumzuurinname te letten.

Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan zich op verschillende manieren uiten, en sommige symptomen zijn verrassend vaak te herkennen in het dagelijks leven. Een van de meest voorkomende tekenen is extreme vermoeidheid. Je voelt je constant uitgeput, zelfs na een goede nachtrust. Dit komt omdat je lichaam moeite heeft met het aanmaken van voldoende rode bloedcellen, wat leidt tot minder zuurstoftransport in je lichaam.

Andere symptomen zijn bleekheid en kortademigheid, vooral bij fysieke inspanning. Maar daar houdt het niet op. Mensen met een tekort kunnen ook last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een prikkelbaar humeur. Dit kan zelfs lijken op de symptomen van een depressie.

Daarnaast kun je spijsverteringsklachten ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, diarree of verlies van eetlust. In ernstige gevallen kunnen je tong en mond pijnlijk of gezwollen aanvoelen, wat eten onaangenaam maakt.

Als je zwanger bent, kan een tekort gevaarlijk zijn voor je baby, met risico’s op aangeboren afwijkingen. Dus voel je je vaak moe, vergeetachtig of snel buiten adem? Misschien is het tijd om je foliumzuurinname onder de loep te nemen.

Welke foliumzuur is goed?

Als je een goed foliumzuur supplement wilt kiezen, is het slim om te kijken naar geactiveerde foliumzuurvormen, zoals 5-MTHF (5-methyltetrahydrofolaat). Dit is een biologisch actieve vorm die je lichaam direct kan gebruiken. Vooral handig als je moeite hebt met de omzetting van foliumzuur door genetische factoren. Verder zijn supplementen met een combinatie van foliumzuur en andere B-vitamines ideaal, omdat ze elkaar versterken. Let ook op de dosering: voor de meeste mensen is 400 microgram per dag voldoende. Merken die bekendstaan om kwaliteit, zoals Solgar of Vitakruid, zijn vaak een veilige keuze.

foliumzuur kopen

Foliumzuur: waar zit het in?

Je kunt foliumzuur halen uit allerlei lekkere en gezonde voedingsmiddelen. Denk aan bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, citrusvruchten, peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, en volkorenproducten. En voor de vleesliefhebbers: ook lever zit vol folaat. Als je niet zeker weet of je genoeg binnenkrijgt, kun je altijd een supplement overwegen.

Wanneer moet je foliumzuur slikken?

Foliumzuur, een vorm van vitamine B9, is belangrijk voor iedereen, maar vooral als je zwanger wilt worden of in verwachting bent. Voor vrouwen geldt: begin minimaal 4 weken vóórdat je zwanger wilt worden en slik het tot de 10e week van je zwangerschap. Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje (spina bifida).

Mannen kunnen ook baat hebben bij foliumzuur, vooral als ze vader willen worden. Het kan bijdragen aan de kwaliteit van sperma en zo de kans op een succesvolle bevruchting verhogen.

Buiten kinderwens om is foliumzuur nuttig voor je energie, hartgezondheid en de aanmaak van nieuwe cellen.

Als vrouw:

Als je zwanger wilt worden of dat binnenkort verwacht te zijn, dan is foliumzuur je beste vriend. Waarom? Foliumzuur helpt je lichaam bij het aanmaken van nieuwe cellen, en dat is precies wat er gebeurt in die eerste weken van de zwangerschap. Zelfs als je nog niet weet dat je zwanger bent (wat vaak pas na een paar weken het geval is), kan een tekort aan foliumzuur risico’s opleveren voor de baby, zoals een open ruggetje (spina bifida).

De gouden regel? Begin minimaal 4 weken vóórdat je zwanger wilt worden en blijf het slikken tot en met de 10e week van je zwangerschap. Maar wees gerust, als je plannen onverwacht opschuiven, kun je het ook langer blijven nemen – je lichaam wordt er alleen maar blij van.

Als man:

Voor mannen is foliumzuur minder standaard, maar zeker niet onbelangrijk. Als je vader wilt worden, kan een goede hoeveelheid foliumzuur bijdragen aan de kwaliteit van je zaad. Het helpt bij de productie van gezonde spermacellen, wat de kans op een succesvolle bevruchting verhoogt. Dus als je in de “we-willen-een-baby-modus” zit, kan een beetje foliumzuur niet kwaad.

Daarnaast is foliumzuur ook buiten het babyplannen om goed voor je. Het kan helpen om je energieniveau op peil te houden en je hart gezond te houden. Vooral als je geen enorme fan bent van bladgroenten, bonen of citrusvruchten, kan een supplement handig zijn.

Foliumzuur en zwanger worden

Als je zwanger wil worden, zijn er allerlei dingen waar je aan moet denken. Een van de belangrijkste is het slikken van foliumzuur. Misschien heb je er al iets over gehoord, maar waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk?

De voordelen van foliumzuur slikken als je zwanger wil worden

Foliumzuur is een soort vitamine (vitamine B11) die je lichaam helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen. Dit is superbelangrijk als je zwanger wilt worden, omdat het helpt bij de ontwikkeling van de zenuwbuis van de baby. Dit klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd: foliumzuur zorgt ervoor dat de basis van de hersenen en het ruggenmerg van je baby goed gevormd wordt.

Het slikken van foliumzuur vóórdat je zwanger bent, kan de kans op ernstige aandoeningen zoals een open ruggetje (spina bifida) bij je baby flink verkleinen. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde start van de zwangerschap, omdat het je eigen lichaam ook ondersteunt bij de groei en celdeling die tijdens een zwangerschap razendsnel plaatsvinden.

Zijn er nadelen aan foliumzuur slikken?

Gelukkig zijn er weinig nadelen aan het slikken van foliumzuur. Je lichaam kan een overschot aan foliumzuur meestal prima kwijt via de urine, dus een normale dosis (meestal 400 microgram per dag) is veilig.

Sommige mensen kunnen lichte bijwerkingen krijgen, zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel, maar dit komt niet vaak voor. Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan altijd even met je huisarts voordat je begint.

Wanneer moet je beginnen met slikken voor je zwangerschap?

Het beste is om al te starten met foliumzuur op het moment dat je begint na te denken over een baby. Idealiter slik je het minstens 4 weken voordat je probeert zwanger te worden. Dit geeft je lichaam de tijd om een goede voorraad op te bouwen.

Kun je niet precies plannen wanneer je zwanger wordt? Geen stress! Begin gewoon zo snel mogelijk zodra je een kinderwens hebt. Blijf foliumzuur slikken tot je zeker weet dat je zwanger bent, en overleg daarna met je verloskundige hoe je verder moet gaan.

Handige tips over foliumzuur en zwanger worden

  • Koop een supplement met 400 microgram foliumzuur. Dit is de aanbevolen dosis voor vrouwen met een kinderwens.
  • Zet je foliumzuur naast je tandenborstel of koffiezetapparaat, zodat je het niet vergeet.
  • Combineer foliumzuur met een gezond dieet, want groente zoals broccoli, spinazie en avocado zit boordevol natuurlijke folaten.

Door foliumzuur te slikken, geef je jezelf én je toekomstige baby een gezonde voorsprong. 

Waarom foliumzuur tijdens zwangerschap goed is

Als je zwanger bent, komt er ineens een hele hoop op je af: afspraken bij de verloskundige, keuzes over babykamers, en een stortvloed aan goedbedoelde adviezen van iedereen om je heen. Maar één ding waar bijna iedereen het over eens is: foliumzuur is superbelangrijk. Niet omdat je lichaam er per se om schreeuwt, maar omdat het een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van je baby. Dus, wat maakt foliumzuur nou zo bijzonder?

De basis: wat is het eigenlijk?

Foliumzuur is een soort vitamine B (specifiek B11) en speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer van deze vitamine nodig, omdat er een kleintje in je buik groeit dat letterlijk vanaf nul wordt opgebouwd. Je kunt foliumzuur uit voeding halen, zoals in bladgroenten, volkorenproducten en citrusvruchten, maar zelfs als je dagelijks supergezond eet, kom je waarschijnlijk niet aan de hoeveelheid die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Daarom wordt het slikken van een supplement aangeraden.

Waarom je baby het nodig heeft

Foliumzuur helpt bij de vroege ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Al in de eerste weken van de zwangerschap, soms nog voordat je überhaupt weet dat je zwanger bent, vormt zich de neurale buis. Dit is het begin van de ruggengraat en de hersenen van je baby. Als er niet genoeg foliumzuur in je lichaam is, kan die neurale buis zich niet goed sluiten. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals een open ruggetje (spina bifida) of een hazenlip.

Door dagelijks foliumzuur te slikken, verklein je het risico hierop aanzienlijk. Het klinkt misschien heftig, maar het mooie is: het is iets heel eenvoudigs wat je kunt doen om je baby te beschermen.

Hoeveel heb je nodig tijdens je zwangerschap?

De standaardaanbeveling in Nederland is om vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Blijf dit doen tot en met de 10e week van je zwangerschap. Je kunt het makkelijk halen bij de drogist of apotheek, en veel merken bieden speciale zwangerschapsvitamines aan waar foliumzuur standaard in zit.

Geen zorgen, gewoon doen

Je hoeft echt niet alles perfect te doen tijdens je zwangerschap, maar dit is zo’n kleine moeite met een groot effect. Bovendien weet je dat je hiermee een belangrijke basis legt voor je baby. Dus, terwijl jij nadenkt over de kleur van de muur in de babykamer, zorg dat je dat ene kleine pilletje niet vergeet. Zo begin je goed aan het avontuur van het moederschap. 

Welke foliumzuur kopen is het beste?

Als je er over nadenkt om foliumzuur te kopen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende vormen bestaan. De standaardvorm, foliumzuur (synthetisch), wordt veel gebruikt in supplementen en verrijkte voeding. Maar wist je dat je lichaam dit niet altijd even goed omzet naar de actieve vorm? Hier komt methylfolaat om de hoek kijken, een kant-en-klare vorm die je lijf direct kan gebruiken. Handig, toch?

Voor de meeste mensen is gewone foliumzuur prima, vooral als je gezond bent en geen specifieke genetische varianten hebt, zoals een MTHFR-mutatie (ja, dat is echt een ding). Maar als je extra zekerheid wilt of moeite hebt met de omzetting, kies dan voor een supplement met 5-MTHF (methylfolaat).

Hoeveel foliumzuur heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur is voor volwassenen ongeveer 300 microgram. Voor zwangere vrouwen is dit 400 tot 500 microgram. Gelukkig kun je dit vrij gemakkelijk binnenkrijgen via een gezond en gevarieerd dieet. Maar als je zwanger bent of bepaalde gezondheidsproblemen hebt, kan een supplement nodig zijn.

Kun je te veel foliumzuur binnenkrijgen?

Ja, dat kan, maar het komt niet vaak voor. Als je te veel foliumzuur binnenkrijgt via supplementen, kan dat bepaalde symptomen maskeren, zoals een vitamine B12-tekort. Dat kan op de lange termijn schadelijk zijn. Daarom is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden en niet zomaar hoge doses te nemen.