IJzersupplement kopen
Koop hier de beste ijzer supplementen die jouw lichaam nodig heeft…
Zo kies je
Binnen een paar tellen weet je welke je moet hebben…
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorging in Nederland
Gratis retrourneren
Waar zit ijzer in?
Als je weleens last hebt van vermoeidheid, duizeligheid of een bleke huid, dan is de kans groot dat je een ijzertekort hebt. Maar voordat je naar de supplementen grijpt, is het goed om te weten wat ijzer precies is, waar je het uit je voeding kunt halen en waarom het zo belangrijk is.
IJzer zit van nature in heel wat voedingsmiddelen. Denk aan rood vlees zoals rundvlees en lamsvlees, maar ook orgaanvlees zoals lever (als je daar van houdt). Voor vegetariërs en veganisten zijn er gelukkig ook opties! Spinazie, linzen, bonen, kikkererwten, en volkoren granen zitten bijvoorbeeld boordevol ijzer. Vergeet ook niet dat noten, zaden, en gedroogd fruit zoals abrikozen een goede boost kunnen geven.
Tip
Combineer ijzerrijk eten met iets dat veel vitamine C bevat, zoals een glas sinaasappelsap. Dat helpt je lichaam om het ijzer beter op te nemen.
Wanneer kun je het beste ijzer kopen?
Niet iedereen heeft extra ijzer nodig en moet dus ijzersupplement kopen. Maar als je bijvoorbeeld bloedarmoede hebt, zwanger bent, veel sport of net bloed hebt verloren (bijvoorbeeld door een operatie of zware menstruatie), dan kan een supplement handig zijn. Ook veganisten en vegetariërs kunnen baat hebben bij een aanvulling, omdat plantaardige ijzerbronnen minder goed worden opgenomen door je lichaam.
De meeste mensen die een ijzersupplement kopen doen dat, omdat ze:
- bloedarmoede hebben
- zwanger zijn
- veel sporten
- veel bloed hebben verloren
- veganist of vegetariër zijn
Als je overweegt om een ijzersupplement te kopen, dan moet je wel echt goed controleren of je een tekort hebt en of je dit daadwerkelijk zelf moet aanvullen met supplementen of dat je wellicht beter je dieet kunt aanpassen of moet afstemmen op je behoeftes.
Welke soorten ijzer supplement zijn er?
Er zijn best wat varianten, en de keuze hangt vaak af van je persoonlijke situatie:
- IJzer bisglycinaat: Een zachte vorm van ijzer die minder kans geeft op bijwerkingen zoals maagklachten.
- IJzer fumarate: Dit is een krachtige variant, ideaal als je echt een groot tekort hebt, maar het kan wel wat zwaarder op je maag liggen.
- IJzer in multivitamines: Handig als je een beetje extra ijzer nodig hebt, maar geen ernstig tekort hebt.
- Vloeibare ijzersupplementen: Perfect als je moeite hebt met het slikken van pillen, en vaak ook milder voor je maag.
Waarom moet je ijzer slikken?
IJzer is onmisbaar voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je rode bloedcellen zuurstof kunnen vervoeren naar al je organen en spieren. Zonder genoeg ijzer kun je je futloos en zwak voelen, en krijg je misschien zelfs last van concentratieproblemen.
Voor bepaalde groepen is ijzer extra belangrijk, zoals vrouwen die veel bloed verliezen tijdens hun menstruatie, kinderen in de groei, en zwangere vrouwen. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede, en daar wil je echt niet mee rondlopen.
Let goed op bij een ijzersupplement kopen
Te veel ijzer slikken is niet goed, want een teveel kan schade aanrichten aan je organen. Houd je dus altijd aan de aanbevolen hoeveelheid of volg het advies van een arts.
Met een beetje aandacht voor je voeding en eventueel de juiste supplementen, zit je qua ijzer helemaal goed.
Wanneer moet je ijzer innemen?
Het moment waarop je ijzer inneemt, kan een groot verschil maken in hoe goed je lichaam het opneemt. Hier zijn een paar tips om het maximale uit je ijzersupplement te halen:
1. Op een lege maag
Het beste moment om ijzersupplementen in te nemen is op een lege maag, bijvoorbeeld een uur voor een maaltijd of twee uur erna. Zo kan je lichaam het ijzer het beste opnemen.
2. Samen met vitamine C
IJzer wordt beter opgenomen als je het combineert met vitamine C. Neem je supplement bijvoorbeeld met een glas sinaasappelsap of een stukje fruit zoals een kiwi of sinaasappel.
3. Vermijd bepaalde combinaties
Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen de opname van ijzer juist blokkeren. Vermijd het volgende rond de tijd dat je je supplement inneemt:
- Koffie en thee (door tannines)
- Zuivelproducten (calcium remt de opname van ijzer)
- Volkoren granen (fytaten kunnen ijzer binden)
- Maaltijden met veel calcium (zoals een grote portie kaas of melk)
Als je die dingen graag eet of drinkt, doe dat dan minimaal twee uur vóór of na je ijzersupplement.
4. Vast tijdstip
Neem je ijzersupplement elke dag op hetzelfde tijdstip in. Zo wordt het een routine en verklein je de kans dat je het vergeet.
5. Bij maagklachten
Sommige mensen krijgen last van hun maag als ze ijzer op een lege maag nemen. Als dat bij jou zo is, kun je het beter vlak na een lichte maaltijd nemen. Je lichaam neemt dan misschien iets minder ijzer op, maar het is belangrijker dat je het supplement goed verdraagt.
Hoe kan een ijzer supplement als je zwanger bent helpen?
IJzer speelt een cruciale rol in het aanmaken van hemoglobine, het eiwit in je rode bloedcellen dat zuurstof door je lichaam transporteert. Tijdens de zwangerschap neemt je bloedvolume flink toe (tot wel 50% meer!), zodat er genoeg bloed is voor jou én je baby. Dat betekent dat je lichaam veel meer ijzer nodig heeft dan normaal. Als je daar niet genoeg van binnenkrijgt, kun je bloedarmoede krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe, zwak en kortademig voelt. En geloof ons, daar zit niemand op te wachten, zeker niet als je al te maken hebt met de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes.
Tijdens je zwangerschap kun je daarom het beste ijzerrijke voeding eten, zoals vlees, vis, eieren, volkorenproducten, groene bladgroenten en peulvruchten. Maar soms is dat niet genoeg als je zwanger bent. Daarom nemen veel zwangere vrouwen ijzersupplementen. Deze zijn er in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en zelfs vloeistoffen, en ze helpen je om aan je dagelijkse behoefte te komen.
Let wel op, want een te hoog ijzergehalte is ook niet goed. Je lichaam kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid ijzer opnemen, en te veel ijzer kan leiden tot maagklachten of constipatie. Het is dus slim om je bloedwaarden regelmatig te laten checken door je verloskundige of huisarts. Zij kunnen je ook adviseren over de juiste dosis en welk type supplement het beste bij jou past.
Als je besluit om een supplement te nemen, combineer het dan met een bron van vitamine C, zoals een glas sinaasappelsap. Dat helpt je lichaam om het ijzer beter op te nemen. Vermijd tegelijkertijd koffie, thee en calciumrijke producten rondom het slikken van je supplement, want die kunnen de opname juist belemmeren.
Welke bijwerkingen kan ijzer hebben?
Als je ijzersupplementen gaat slikken, is het slim om te weten dat er wat bijwerkingen kunnen optreden. De meest voorkomende bijwerking is waarschijnlijk obstipatie. Yep, die vervelende verstopping kan je behoorlijk dwarszitten, vooral als je zwanger bent en je darmen toch al wat trager werken. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel of zelfs maagpijn. Sommige mensen merken ook dat hun ontlasting donkerder wordt, bijna zwart. Geen paniek, dat is normaal en komt door het ijzer.
Bij vloeibare supplementen kan je tandverkleuring opmerken, maar dat kun je voorkomen door het met een rietje te drinken. Als je echt heftige klachten krijgt, zoals diarree of duizeligheid, is het slim om even met je huisarts te overleggen. Probeer het supplement altijd met wat voedsel in te nemen om je maag wat rust te geven en combineer het met vitamine C voor een betere opname.